Dan bestaat de kans dat hij een aversie voor zijn flesje heeft opgebouwd!

“Een aversie verwijst naar een psychologische of emotionele reactie waarbij een persoon een bepaalde situatie of voorwerp probeert te vermijden.”

Baby’s worden terughoudend of bang wanneer het voeden voor hen een pijnlijke, onaangename of stressvolle ervaring is.

Wanneer deze ervaring met voeding meerder malen als onaangenaam wordt ervaren, kan dit ervoor zorgen dat een baby aversief gedrag vertoont tegenover de voedingen.

Vanaf de leeftijd van 2 maanden kan een baby zich verzetten tegen stressvolle situaties, en dus voedingen gaan mijden, als hij deze als onaangenaam ervaart.

Herken je jouw baby hierin?

 • Drinkt enkele slokken of een klein beetje melk, laat los, overstrekt en begint te huilen
 • Drinkt steeds minder en heeft steeds meer afleiding nodig om verder te drinken ( rondlopen, wiegen, zingen, tv aanzetten,…)
 • Lijkt hongerig maar weigert te eten
 • Eet (met veel tegenzin) enkel wanneer hij of zij uitgehongerd is, en drinkt dan slechts een kleine hoeveelheid
 • Reageert gespannen, huilt of schreeuwt wanneer het slabbetje rond het nekje wordt gedaan, wanneer hij of zij in voedingspositie wordt gelegd, bij het zien van de fles, of na het stoppen voor een boertje.
 • Houdt de lippen stijf op elkaar en draait zijn of haar hoofdje weg van de fles.
 • Beweegt de speen rond in zijn of haar mond met de tong, en weigert te drinken
 • Drinkt wel (half ) slapend
 • Heeft de diagnose krampjes, reflux of koemelkeiwitallergie gekregen, maar medicatie of eliminatie van eiwitten brengen geen verbetering

Herken jij jezelf hierin?

 • Je doet er alles aan om je kleintje af te leiden en hem of haar toch te laten drinken
 • Je wordt gefrustreerd wanneer je kleintje niet wil drinken, omdat je weet dat hij voeding en vocht nodig heeft
 • Je geraakt steeds meer gestresseerd tot op het punt dat je echt opkijkt tegen de voedingsmomenten
 • Je dagen bestaan uit 10 tallen verschillende voedingspogingen omdat je kleintje wel hongerig lijkt, maar toch maar enkele slokken drinkt
 • Je brengt grote delen van de dag met je kleintje door in een donkere kamer omdat je hoopt dat hij of zij in een prikkelarme omgeving toch zal drinken.
 • Je hebt al de hele medische molen met je kleintje gepasseerd, maar ondanks de eventuele diagnoses heb je geen oplossingen gevonden

Dan is de kans groot dat je baby een aversie voor flesvoeding heeft ontwikkeld…

En daar wil ik je mee helpen!

Net als koemelkallergie was ook aversie voor flesvoeding 1 van de boosdoeners van mijn dochtertje. Ook hierin ging ik een verdere verdieping zoeken, omdat ik merkte dat heel veel baby’s hiermee te kampen hebben.

Jammer genoeg wordt het gedragsmatige aspect van voedingsproblemen vaak wordt onderkend.

Hierdoor is de begeleiding voor ouders met een baby met aversie dus ook beperkt en eindigen deze baby’s vaak met sondevoeding zonder dat hiervoor de echte oorzaak wordt gevonden!

” Na een maandenlange zoektocht kwamen we bij Tina terecht. Een beetje sceptisch ( want gaat dit nu eindelijk wel werken?!) maar toch ook met een goed gevoel vroegen we een gesprek aan. En wat zijn we dankbaar dat we deze stap hebben gezet! “

“Na het intake gesprek zijn wij direct begonnen met het plan. Poging 1 was niet succesvol, poging 2 dronk ze al een heel klein beetje en bij poging 5 dronk ze een halve fles. Wij zagen heel snel verbetering. We ervaren eindelijk de rust waar we al maandenlang naar op zoek waren. “

“Tina is een ervaringsdeskundige die weet hoe complex de situatie is. Geduldig, altijd een luisterend oor en de woorden ” Ik laat jullie meisje niet uithongeren“, hebben er voor gezorgd dat wij, hoe pittig het ook was het hebben kunnen volhouden en onze dochter van haar aversie hebben kunnen afhelpen. “

Wat houdt een aversie traject in en hoeveel kost dit?

 • Intake gesprek
 • Opvolg gesprek ( plan van aanpak op gebied van voedingen en slaap tijdens het traject)
 • Evaluatie gesprek
 • Tussentijdse ondersteuning indien nodig
 • Gratis uitproberen van andere soorten flesjes uit een heel groot assortiment (Indien nodig)

Veelgestelde vragen

Kan je garanties geven op succes?

Neen, jammer genoeg is het succes van het traject afhankelijk van vele verschillende aspecten. De aanpak van ouders is hier 1 van. Het is belangrijk dat het plan van aanpak strak wordt opgevolgd, hoe moeilijk het soms ook is. Maar op die moeilijke momenten zal ik er altijd zijn om jullie een hart onder de riem te steken.

Is dit traject een medisch traject?

Nee het aversie traject is enkel gebaseerd op de ondersteuning van ouders bij het gedragsmatige aspect van voedingsproblemen. Wanneer ik op eender welk moment tijdens het traject een medische oorzaak vermoed zal ik steeds doorverwijzen naar de behandelend arts.

Kan het omkeren van een aversie ook aan de hand van losse consulten?

Neen, voor een aversietraject plan ik altijd minstens 3 consultmomenten in. Een intakegesprek: om de primaire en secundaire oorzaak van de aversie te achterhalen, een opvolggesprek: om het plan van aanpak uit te leggen en een evaluatiegesprek op dag 3 om te kijken of het in de juiste richting evolueert.

Waarom is een aversie traject duurder dan losse consulten?

Gedurende het aversie traject, en indien nodig ook nadien, blijf ik beschikbaar op moeilijke momenten om jullie hier doorheen te praten. Ik plan hiervoor dan ook extra tijd voor jullie in. Omdat ik weet hoe lastig het omkeren van een aversie kan zijn, wil ik jullie op deze manier optimaal kunnen ondersteunen.