Slapen

Hoe zorg je voor betere dutjes overdag?

De dutjes overdag kunnen voor jou een momentje van rust zijn, maar tegenovergesteld kunnen ze ook voor heel wat stress zorgen. In deze blog kom je meer te weten over dutjes overdag

Hoeveel dutjes heeft je kleintje nodig?

Bij pasgeboren baby’s duurt het vaak een tijdje eer ze een vast slaappatroon ontwikkelen, de eerste maand doen ze nog de klok rond korte dutjes, met ongeveer een even lange wakkertijd tussen de dutjes. De tijd dat een pasgeborene kan wakker zijn is heel beperkt en loopt van 45 min voor pasgeboren baby’s, tot 90 min wanneer ze ongeveer 2 maanden oud zijn. Dit wil zeggen dat het ritme bij hele kleintjes vaak bestaat uit slapen, verschonen, voeden, knuffelen en weer slapen.

Naarmate baby ouder wordt, worden de dutjes langer en begint er zich meer en meer een patroon te vormen in het slaapritme.

Rond de leeftijd van 4 maanden beginnen sommige baby’s al wat langere slaapjes te maken, waardoor er minder slaapjes komen overdag, maar deze wel langer duren. Doet je baby op deze leeftijd nog enkel slaapjes van 45 min, dan hoeft dat zeker geen probleem te zijn, dit geeft dan gewoon meer slaapjes per dag, aangezien de maximum wakkertijd voor deze leeftijd nog steeds op 90 min zit.

Vanaf 6 maanden kan een kleintje al wat langer wakker zijn, in de ochtend en avond. Hierdoor gaan ze dan ook hun slaap wat meer consolideren, waardoor er minder dutjes komen die langer duren.

Rond de leeftijd van 8 maanden zit er een pittige slaapregressie, die er voor zorgt dat je kleintje wanneer de grootste storm is gaan liggen, ook tussendoor weer wat langer wakker kan zijn. Op die manier gaat je kleintje stilaan over op 2 of 3 dutjes per dag.

Tot de leeftijd van 18 maanden hebben de meeste kleintjes nog echt 2 dutjes nodig, vroeger overgaan naar 1 dutje kan problemen geven in de nacht!

De meeste kleintjes hebben echt tot de leeftijd van 3j nood aan dat middagdutje, al is het maar om de prikkels van de dag niet allemaal gedurende de nacht te moeten verwerken. Sommige zelfs nog tot de leeftijd van 5j. Doet je kleintje toch geen middagdutje meer? Zorg dan voor een vroegere bedtijd!

Hoe pak je de dutjes best aan?

* Zorg voor een veilige en rustige, aangename slaapomgeving

* Hou rekening met de ideale slaapwindow van je kleintje.

* Bereid je kindje voor op het slaapje door een rustig bedtijdritueeltje te doorlopen

* Leg je baby slaperig, maar wakker neer in zijn of haar bedje.

* Vermijd om je baby in slaap te wiegen, of te voeden

Wat doe je wanneer je baby huilt bij het neerleggen?

Als je kleintje huilt bij het neerleggen, en je zeker bent dat hij of zij niet hongerig is of pijn heeft, is de kans groot dat je kleintje te laat op bed ligt, en hij of zij de ideale slaapgolf heeft gemist. Het kan ook zijn dat je kleintje niet heeft geleerd om zelf in te slapen. Of misschien heb je het bedtijdritueeltje wel overgeslagen, waardoor hij niet weet wat er van hem wordt verwacht!

Moet ik mijn baby wakker maken wanneer hij te lang slaapt?

Ik ben van mening dat een slapende baby nooit moet worden wakker gemaakt, maar sommige heel jonge baby’s verwarren de dag nog met de nacht. In die zin is het raadzaam om de dutjes overdag te beperken tot max 2 a 3 u. Ook als je baby niet uit zichzelf wakker wordt voor een voeding, is het aangeraden om hem of haar toch te wekken, om te voorkomen dat ze een suikerdip krijgen, en daardoor te diep gaan slapen.

Wat moet ik doen wanneer mijn kindje een dutje weigert?

Vooral tijdens periodes van slaapregressies kan het gebeuren dat je kleintje 1 of meerder dutjes gaat weigeren, of ‘snachts wat minder goed gaat slapen. Dit is echter geen reden om het dutje zomaar te laten vallen, in tegendeel dit kan ervoor zorgen dat het probleem alleen maar groter wordt! De momenten waarop het wel mogelijk is dat je kleintje een dutje laat vallen vind je eerder in deze blog.

Hoe je dan merkt dat je kleintje hier wel klaar voor is? Wanneer het inslapen bij de dutjes moeizamer gaat ( langer dan 30 min duurt) en dan gedurende een 10 tal op één volgende dagen, en je kleintje in en transitieperiode zit. Dan is hij of zij waarschijnlijk klaar om een dutje te laten vallen. Dit mag geleidelijk aan gebeuren!

Je kleintje overdag aan voldoende slaap helpen is niet altijd even makkelijk, als zijn de dutjes overdag wel bepalend voor een goede nacthrust.

Kom je er zelf niet uit wat betreft de dutjes van je kleintje? Ik kijk graag mee hoe je het ritme van je kleintje kan optimaliseren!

You may also like...