3 dingen die je nog niet wist over reflux, en hoe je er mee omgaat!

Bijgewerkt op: 18 mrt. 2021

Reflux is een overkoepelende term die zowel wordt gebruikt voor de happy spitter ( waarbij mama vooral last heeft van de grote bergen was.), als de baby die projectiel braakt, of helemaal niet teruggeeft maar waarbij de voeding omhoog komt tot in de slokdarm, waarna baby deze telkens terug slikt.


Tijdens een doktersbezoek wordt ons vaak verteld dat reflux normaal is, en dat baby’s er vanzelf uit groeien, of zelfs dat reflux niet bestaat, en enkel een “modeverschijnsel” is.

Alsof wij als jonge ouders vinden dat reflux onze baby wel mooi staat…

De meeste dokters volgen dan ook het “protocol” waarbij afwachten en aanzien de eerste stap is, waarop dan medicatie volgt. Deze medicatie heeft vaak ongewenste bijwerkingen, zoals obstipatie, diarree of net meer braken.

Wat ons meestal niet wordt verteld zijn de volgende 3 dingen:

1. Reflux is een symptoom en geen diagnose

Reflux wijst er altijd op dat er iets in ons lichaam niet goed in balans is. Het is belangrijk te weten dat je baby’s maagje niet te veel zuur produceert en dat je baby geen reflux heeft omdat zijn maagklepje nog niet voldoende sluit. ( want, alle baby’s hebben een zwak maagklepje, maar niet alle baby’s hebben reflux.). Het is wel zo dat de maaginhoud makkelijker terugstroomt omdat dat maagklepje nog zwak is, maar op zich is dit niet de oorzaak.

2. 50% van de baby’s met reflux heeft een onderliggende koemelkeiwitallergie

Wat toch wel een redelijk percentage is, en wil zeggen dat het dus wel zinvol kan zijn om dit als reden uit te sluiten. Wanneer koemelkeiwitallergie de oorzaak is van reflux, kan een eliminatiedieet er voor zorgen dat medicatie dus niet nodig is.

3. Voor 80% van de baby’s zijn zuurremmers geen oplossing

In een onderzoek waarbij 1900 ouders van refluxbaby’s werden bevraagd, gaf slechts 20% aan dat de reflux aanzienlijk verbeterde na het gebruik van medicatie.

Vaak worden zuurremmers veel te lang aan baby’s gegeven, wordt de dosis telkens opgehoogd, of worden nog andere bijkomende medicijnen voorgeschreven. Dit terwijl deze medicatie niet geschikt is voor langdurig gebruik!

Wat kan je dan wel doen in geval van reflux?

Om onze baby’s echt te kunnen helpen is het belangrijk om volgende vraag te kunnen beantwoorden “ Wat is de oorzaak van de reflux?”.

Wanneer we deze eenvoudige vraag kunnen beantwoorden, kunnen we perfect te juiste aanpak kiezen, passend bij elk kindje individueel in plaats van een one size fits all oplossing, die zoals blijkt, toch niet voor elke baby passend is.

Uitzoeken wat die reflux nu veroorzaakt is vaak de grootste uitdaging. Artsen hebben, zeker in tijden van Covid-19, niet voldoende tijd om ellenlange lijsten met symptomen te overlopen om zo tot de werkelijke oorzaak te komen.

Zo kunnen onder andere volgende dingen reflux veroorzaken:

· Allergiëen

· Geboortetrauma

· Stuitligging

· Gespleten lip of gehemelte

· Een onvolgroeid verteringssysteem

· Excessief huilen ( kan komen door reflux, oververmoeidheid of overprikkeling)

· Ingrediënten van kunstvoeding

· Verkeerde drinktechniek

· Te strakke tongriem of lipbandje

· En nog zoveel meer

Wanneer we de onderliggende oorzaak van de reflux kunnen opsporen, kunnen we snel actie ondernemen om dit op te lossen.

Ik help je tijdens een onrustconsult dan ook heel graag om de onderliggende reden van de reflux te achterhalen, en zo jou en je baby een oplossing aan te rijken die wel werkt!

101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven