8 Tips om je pasgeboren baby te leren slapen

Bijgewerkt op: 18 mrt. 2021

De dagen van een pasgeboren baby bestaan vooral uit eten en slapen. Je kleintje heeft nu vooral nood aan geborgenheid, liefde en rust. Vaste ritmes zijn bij een pasgeboren baby nog niet van toepassing, en slaaptraining is zeker de eerste maanden nog niet aan de orde! Aan slaapvorming kan je na de eerste 2 weken daarentegen wel werken...


Maak activiteiten voorspelbaar


Alles in een vaste volgorde doen zorgt voor rust bij je baby. Zo zorgt een vast patroon van slapen - eten - slapen voor voorspelbaarheid en voorkom je verkeerde slaapassociaties en dus slaapproblemen.


Laat baby overdag niet te lang slapen


De meeste baby's worden geboren met een omgekeerd dag- en nachtritme, waardoor ze soms een stuk in de dag kunnen slapen. Door je baby overdag niet te lang te laten slapen ( max 2 a 3u aan 1 stuk), en er zo voor te zorgen dat hij overdag ook voldoende voeding krijgt, kan je hier verandering in brengen.


Zorg voor rust


Alle baby’s zijn prikkelgevoelig, maar de één wat meer dan de ander. Oververmoeidheid en overprikkeling brengen slechte slaap, maar ook eetproblemen en veel huilen en dat heeft grote gevolgen. Al raad ik je aan niet alle prikkels te vermijden, maar fijne prikkels te bieden die baby kent uit de baarmoeder.

Beperk daarom het bezoek in de eerste weken, net zoals uitstapjes, en maak baby zeker niet wakker omdat er bezoek is.


Hou rekening met de maximum wakkertijden.


Een pasgeboren baby is niet altijd even duidelijk in het geven van signalen. Daarom is het goed om rekening te houden met de maximum wakkertijden en goed naar je baby te kijken om zijn signalen beter te leren begrijpen. De meeste pasgeboren baby's gaan zonder problemen slapen, tenzij ze last hebben van onderliggende onruststokers


Leg je baby slaperig, maar wakker op bed


Zo leert je baby om zelf in slaap te vallen, zonder dat hij daarbij al te veel (afhankelijke) hulp nodig heeft.


Hou de nachten donker en rustig


Maak bij het verschonen en het geven van een nachtvoeding niet te veel licht, ook de interactie met je baby hou je 's nachts best op een laag pitje, te veel licht en interactie kunnen er voor zorgen dat je baby te wakker is en dus moeilijker opnieuw de slaap kan vatten.


Gebruik white noise

De helft van de slaap van een baby bestaat uit REM-slaap. Dit is de lichte slaapfase waarin dromen zich voordoen, en baby snel kan gewekt worden: je telefoon rinkelt in de woonkamer, je lacht te hard om je Netflix-show of je trekt een tissue uit de doos.White noise zorgt ervoor dat deze omgevingsgeluiden worden weggefilterd en dus minder storen.


Zorg voor veel licht en interactie in de ochtend


Licht en interactie stellen het ritme van je kleintje optimaal in! Ze geven met andere woorden een signaal aan de hersenen van je baby'tje dat het tijd is om de dag te beginnen. Ga als het mogelijk is in de ochtend ook even naar buiten met je kleintje, buitenlucht versterkt dit effect!
25 weergaven0 opmerkingen