De typische huiluurtjes, en hoe je ze aanpakt!

Bijgewerkt: mrt 18

Elke baby heeft zo wel zijn huiluurtje. Gedurende de dag is je baby de rust zelve, maar ergens tussen 17 en 23u begint je baby onrustig te worden, soms zelfs ontroostbaar.

De troosttechnieken die overdag zo goed werken, kunnen dan plots niet meer baten

Huiluurtjes starten meestal rond 2 a 3 weken na de geboorte om zo om en bij de 6 weken, hun piek te kennen. Vanaf de leeftijd van 3 maanden a 4 maanden nemen deze vaak af.


1. Neem je baby lekker bij je.

Tijdens de eerste 3 maanden, maar ook veel langer, hebben baby’s vooral nood aan huid-op-huidcontact. Jouw geur, het bonken van jouw hart, jouw lichaamswarmte voelen heel vertrouwd voor je baby.

2. Voorkom oververmoeidheid

Kleine baby’s zijn heel snel oververmoeid, en dit uit zich vooral in de latere namiddag of avond. Door oververmoeidheid maakt baby te veel cortisol en adrenaline aan, waardoor hij in een vecht-en-vlucht modus terechtkomt. Dit zorgt er voor dat hij nog heel moeilijk in slaap zal kunnen komen, net nu hij het het meeste nodig heeft. Zo kom je in een vicieuze cirkel van huilen terecht.

Hoe voorkom je een oververmoeide baby?

Alle info hierover vind je in de online module: De kortste weg naar dromenland!

Als je op deze blog terecht bent gekomen omdat je baby onrustig is, dan kan deze module je leven drastisch veranderen.

Het doel van deze module is een oververmoeide baby voorkomen. Je vind er alles over slaapsignalen, wakkertijden, hoe je een baby die overstuur is kan troosten, en bovenal hoe je jouw baby een stabiele slaapbasis geeft. Alle aangereikte tips helpen jou en je baby zonder onnodige traantjes!


3. Ga naar buiten

Baby voelt feilloos aan hoe je je als ouder voelt. Ben je gestresseerd dan zal baby dat aanvoelen, en onrustig zijn. Ben jij de rust zelve, dan zal je baby ook een stuk rustiger zijn.

Daarom is het aan te raden om tijdens de moeilijkste momenten van de dag gewoon even naar buiten te gaan met je baby. Je vergeet even die afwas die nog moet worden gedaan, die tafel die nog vol vuile borden staat,… en neemt gewoon even de tijd om op adem te komen. Doordat je zelf tot rust komt, zal je zien dat jouw baby ook de stress van de dag beter kan loslaten.


4. Verminder de prikkels

Gedurende de periode dat je baby in de baarmoeder zat, had hij last van geen drukke geluiden, lichtjes, zag hij geen gezichten,… De avond is vaak de drukste periode, oudere kindjes komen thuis van school, papa komt thuis van zijn werk, er moet gekookt worden,… Deze drukte kan voor een kleine baby te veel zijn, waardoor de vicieuze huilcirkel weer rond is.

Dus is je baby onrustig in de avond, dim de lichten een beetje, probeer lawaai te voorkomen, en ga indien nodig zelfs een paar minuutjes met je baby in een verduisterde, rustige kamer zitten.


5. Clustervoeden

Baby’s die overdag mooi elke 2 a 3uur eten, kunnen in de avond wat vaker om voeding vragen. Dit betekent niet dat je melkproductie onvoldoende is, vertrouw op je lichaam, en ga gewoon mee in die clustervoedingen van je baby.


6. Geniet samen met je baby van een lekker badje.

Leg je baby op jouw buik, en leg een lekker warm washandje op de baby’s bovenrugje. Zorg dat het water hoog genoeg komt om je baby lekker warm te houden.

Je zal zien dat zowel jij als je baby meer tot rust komen. Het geluid van het stromende water, heeft vaak een extra kalmerend effect op je baby.


7. Vraag hulp!

Het is echt geen schande om iemand te vragen het roer even van je over te nemen, wanneer de huiluurtjes je te veel worden! In tegendeel, zoals eerder besproken, voelt baby ook jouw stress, dus wanneer de stress je te veel wordt, is het zelfs goed om de zorg van je kindje even aan iemand anders te laten. Dus de volgende keer dat oma, je vriendin, of de buurvrouw vraagt: “Kan ik iets doen om te helpen?” Antwoord gerust met: “Ja graag! Zou je vanavond even op de baby kunnen letten terwijl ik… (vul zelf maar aan). Wedden dat ze blij zijn dat je ja hebt gezegd?!

Nog even dit: Is je baby de hele dag onrustig, of huilt hij de hele dag door? Dit is geen huiluurtje! Het kan zijn dat je baby geplaagd wordt door fysieke ongemakken! Heb je alle tips uit onze online module toegepast, en geeft dit geen verbetering? Dan is het de hoogste tijd voor een bezoekje aan de kinderarts!

55 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven