Droomvoeding : to do or not to do?

Bijgewerkt: mrt 18
Wanneer je aan dokter Google vraagt wat een droomvoeding eigelijk is, krijg je allerhande regeltjes en meningen.

Een droomvoeding is eigelijk de laatste voeding van de dag, vaak 2 a 3u na bedtijd. Meestal valt deze voeding ergens tussen 21 en 22u30. Door het geven van deze voeding zorg je er na gewenning voor dat je kleintje zijn laatste blok slaap verplaatst naar het moment dat ook jij kan gaan slapen.


Stel: je baby drinkt om 19u zijn flesje om dan om 19u30 naar bed te gaan. Hij kan al een langer blokje van 6 u aan elkaar slapen, en zou dus om 1u30 weer wakker worden voor zijn volgende flesje. Je bent zelf pas om 10u30 gaan slapen, wat zou betekenen dat je als je dadelijk in slaap valt, maar een blokje van 3u zou kunnen slapen.

Wanneer je je baby echter nog een dreamfeed geeft rond 22u, zodat jullie om 22u30 beide opnieuw kunnen gaan slapen, zal je baby dat langste blokje slaap van 6u na gewenning gaan doen na die dreamfeed, waardoor ook jij een langer blok slaap van 6u kan meepikken.

Zo’n droomvoeding, kan dus echt een -droom- voeding worden. Maar voor sommige kindjes lijkt deze droom eerder een nachtmerrie. Soms verstoort de droomvoeding baby’s diepe slaap, en zorgt ze er voor dat je baby moeilijk weer in slaap geraakt. Je kan daarom best ook rekening houden met de slaapfase waarin je baby zich bevind. Als je weet dat baby’s ongeveer een slaapcyclus van 45 min hebben, kan je makkelijk uitrekenen wanneer je je kleintje best wakker maakt voor deze voeding. Heb je dit echter meerdere nachten geprobeerd (minstens 1 week) en blijft de droomvoeding een nachtmerrie voor jullie? Dan kan je de droomvoeding beter laten vallen.

Ook als je kleintje te slaperig is om te drinken op dit moment of de droomvoeding na gewenning niets lijkt uit te halen, is het beter om de droomvoeding niet langer aan te bieden.

Ik heb in mijn praktijk zowel kindjes gezien waarbij de droomvoeding echt een meerwaarde bood voor de ouders, maar evenwel kindjes waarbij deze droomvoeding niet zinvol was. Hoe ik deze ouders en baby’s dan wel aan meer slaap heb kunnen helpen? Door het aanhouden van het V.A.S.T schema.

Wil je graag weten hoe je jouw baby de kortste weg naar dromenland wijst aan de hand van het V.A.S.T. schema? Check dan snel onze babyschool.

Zoals eerder gezegd, vind je over droomvoedingen allerlei regeltjes. De ene zegt je moet de voeding al slapend geven, de andere beweert dat je niet mag uitbakeren, geen luier mag verversen,…

Maar wat betreft een droomvoeding is er geen goed of fout. Doe wat werkt voor jou kleintje! Hou de interactie en licht op droomvoedingsmomenten echter wel beperkt. Het is belangrijk dat je baby duidelijk begrijpt dat het nacht is, en hij dus snel ook weer mag gaan slapen.

Geef de droomvoeding minstens 1 week de kans op slagen. Werkt het niet voor jou kleintje, dan kan je ze best laten vallen. Werkt het wel ga er dan rustig mee door, op de leeftijd van 9 maanden kan je stilaan deze droomvoeding beginnen afbouwen. Je kan er voor kiezen om af te bouwen in aantal drinkminuten, of in aantal milliliters. Doe dit echter enkel op voorwaarde dat de voedingen overdag volwaardige voedingen waren!

84 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven