"Hoe laat je je kindje zelf inslapen zonder er bij te moeten blijven?"

Bijgewerkt op: 18 mrt. 2021

Wanneer je jezelf deze vraag al hebt gesteld ben je allicht niet de enige! Het is iets waar vele jonge ouders mee worstelen! Vandaar dus deze blog!


Om je kindje zelf te leren inslapen, zonder hulp of aanwezigheid is het echte slaaptrainingswerk verreist. Er zijn verschillende slaaptrainingsmethoden voor handen, waarin je 3 grote groepen hebt: Gecontrolleerd huilen, Cry-it out ( die gelukkige niet meer al te vaak wordt toegepast), en de zachtere vormen van slaaptraining. Ikzelf werk voor zover mogelijk met de zachte aanpak, en zal dan ook in deze blog dieper ingaan op deze manier van slaaptraining.

Alvorens je wil starten met eender welke vorm van slaaptraining zijn er enkele dingen die je voor jezelf moet nagaan! Is de leeftijd van je kindje geschikt voor slaaptraining? Gaat je kleintje niet door een moeilijke fase qua (slaap)ontwikkeling? Heeft je kleintje geen last van onderliggend fysiek leed? Is het ritme passend voor de leeftijd?Leeftijd

Slaaptraining onder de 6 maanden is sowieso een no-go! Kleintjes onder deze leeftijd hebben vaak nog geen zelfregulerend vermogen , en zijn dus gewoon niet in staat om zichzelf te troosten.

Dit wil uiteraard niet zeggen dat je onder deze leeftijd niet kan werken aan slaapvorming! Het leggen van een goede basis voor de slaap kan al vanaf het prille begin. Wil je weten hoe? Check dan hier de online module “De kortste weg naar dromenland”.(Slaap)Ontwikkeling

Net als op alle andere gebieden, ontwikkeld ook de slaap van je baby zich in verschillende fases. Dit worden in de vaktermen vaak de slaapregressies genoemd, omdat het slapen tijdens deze fases dan typisch wat moeilijker gaat! Ikzelf ben eerder fan van het woord slaapprogressie, omdat het slaappatroon van je kleintje stillaan meer en meer gaat lijken op een volwassen patroon.

Deze vooruitgang gaat natuurlijk niet vanzelf en je kleintje moet nog wat wennen aan zijn nieuw slaappatroon, waardoor slapen een hele uitdaging kan worden, en je best dus geen nieuwe dingen gaat afdwingen.

Dit geldt ook voor de emotionele ontwikkelingssprongen, tijdens fases van eenkennigheid en verlatingsangst, is het ook niet ideaal om aan slaaptraining te doen!Fysieke ongemakken

Alvorens te starten met slaaptraining is het ook aan te raden om je kleintje te laten nakijken door een arts, zodat je zeker weet dat er geen fysieke factoren spelen die het slapen kunnen verstorenRitme

Wanneer je kleintje in het juiste ritme zit, passend bij zijn leeftijd, zal slaaptraining een stuk makkelijker verlopen. Rekening houdend met de maximum wakkertijden kan je de juiste slaapwindows pakken, waardoor het makkelijker wordt voor je kleintje om in te slapen, en zo voorkom je oververmoeidheid. Oververmoeidheid zou alleen maar voor meer struggle zorgen tijdens de slaaptraining.

Heb je met alle voorgaande punten rekening gehouden dan krijg je groen licht om te starten met slaaptraining!

· Start de slaapjes steeds met een bedtijdritueeltje, dit mag overdag wat korter dan voor de nacht. Bedtijdritueeltjes zorgen er voor dat je kleintje even de tijd heeft om tot rust te komen, en voorbereid is op het slaapje dat zal komen.

· Leg je kleintje uiterlijk aan het einde van de wakkertijd in bed

· Blijf er bij, zorg dat je baby je kan zien, of voelen door je hand op zijn buikje te leggen, troost indien nodig, maar probeer om je kleintje in bed te houden.

· Is hij rustig dan kan je een stapje ver gaan staan, of je hand wegnemen,…

· Zo ga je telkens een stapje korter richting de deur. De grootte van de stappen bepaal je best zelf aan de hand van de noden van jou kindje. Is er onrust dan neem je een stapje terug. Een beetje zeuren hoeft geen probleem te ziin. Je wil uiteraard ook niet te snel ingrijpen en de slaap verstoren, overstuur raken daarentegen is niet ok!

· Gaat dit goed, dan doorloop je de stappen telkens wat sneller, tot je de kamer kan uitlopen zonder enig probleem.

Lukt het jullie op deze manier toch niet om je kleintje zelf te leren inslapen, en wil je hierbij graag mijn hulp en ondersteuning? Een consult aanvragen kan je hier!

77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven