Inbakeren ja of nee ?

Bijgewerkt: mrt 18


Inbakeren is een eeuwenoude techniek om onrustige baby's te helpen tot rust te komen. Het kan je baby helpen om prikkels te verminderen, doordat hij minder bewegingsruimte heeft, net zoals in de baarmoeder.


Zoals eerder gezegd verminderd inbakeren het aantal prikkels, wat bij een onrustige baby met wapperende armpjes, er voor kan zorgen dat hij zichzelf niet wakker houdt. Heeft je baby last van volgende problemen met het slapen? Dan kan inbakeren een oplossing bieden:

· Moeilijk inslapen

· te weinig of onrustig slapen

· Hazenslaapjes doen

· Snel wakker schrikken

Inbakeren werkt niet om je baby sneller te laten doorslapen, is je baby dus niet onrustig, dan hoef je dus zeker ook niet in te bakeren!

Baker je kleintje in bij elk slaapje, zodat het onderdeel wordt van het slaapritueel, en baker je kleintje onmiddellijk ook weer uit bij het wakker worden!

Veilig inbakeren

· Baker je kleintje niet in tijdens de kraamweek, maar start ten vroegste op de leeftijd van 2 weken, en liefst ook enkel wanneer de voedingen bij borstvoeding goed lopen. Het inbakeren van je kleintje zou er kunnen voor zorgen dat hongersignalen worden gemist, waardoor problemen met de melkproductie kunnen ontstaan.

· Baker niet in bij koorts, 24u na een vaccinatie, bij ernstige luchtweginfecties of bij heupdysplasie

· Zoek naar de onderliggende oorzaak van de onrust en bouw het inbakeren dan ook zo snel mogelijk af. Vaak wordt aangeraden het inbakeren af te bouwen vanaf de leeftijd van 4 maanden, omdat de meeste baby's dan stillaan kunnen rollen. Op 4 maanden zit er echter een pittige slaapregressie, dus dit is niet het meest ideale moment om het inbakeren af te bouwen. Ik ben dus meer voorstander van uit te zoeken wat de reden is van de onrust, zodat sneller kan worden afgebouwd.

· Baker niet in met tetradoeken, omdat deze te klein zijn kunnen ze snel loskomen en voor gevaarlijke situaties zorgen, wil je toch met doeken inbakeren dan kan dit, maar gebruik dan doeken van het juiste materiaal, en baker in met 2 doeken.

· Hou bij het inbakeren met eender welk systeem rekening met de TOG waardes van de doeken, algemeen genomen telt het inbakeren minimaal als 1 laag, en kan je dus 1 dekentje minder gebruiken

Wil je liever inbakeren met een kant-en-klaar systeem?

Kies dan voor een veilig syteem zoals pacco, puckababy of Boelie.

Boelie is het meest veilige systeem, dat momenteel op de markt is. De sluitingen zijn gemaakt van zachte velcro, wat samen met de gebruikte stof aangenaam aanvoelt voor je kleintje! Het is ook het enige systeem met het hip healthy certificaat, en groeit bovendien mee met je kleintje. Wil je de boelie graag uitproberen? Geef dan zeker een seintje! De Boelie aankopen kan via onze shop


Afbouwen

Zoals eerder gezegd bouw je het inbakeren liefst zo snel mogelijk weer af!

Start met het afbouwen bij 1 dutje, liefst niet het eerste dutje van de dag, omdat de mogelijkheid bestaat dat de dag anders start met oververmoeidheid.

Lukt dit goed, dan kan je om en om een dutje inbakeren en weer niet

Als ook dit goed gaat kan je alle dutjes afbouwen en ook de nacht

Ik ben fan van afbouwen met het systeem van Fedde & Kees, de combinatie van hun slaapzakje Bundi, en hun lakentje Nunki zorgt voor de meest aangename en succesvolle manier om het inbakeren af te bouwen! Bestellen kan via https://feddekees.nl/ met volgende kortingscode: Babyacademie-5%

103 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven