Nachtvoedingen afbouwen bij borstvoeding zonder dat de productie afneemt

Bijgewerkt: mrt 18

Slaaptraining en borstvoeding lijken vaak niet door dezelfde deur te kunnen. Zo lijkt het vaak onmogelijk om de nachtvoedingen bij borstvoeding af te bouwen zonder dat de melkproductie zal afnemen. Vele mama’s zijn hier dan ook bang voor, ook het feit dat wanneer ze de nachtvoedingen gaan afbouwen, baby overdag minder interesse zal tonen in de borst, weerhoud vele mama’s ervan om de nachtvoedingen af te bouwen. In deze blog leg ik in 5 stappen uit hoe je de nachtvoedingen kan afbouwen, terwijl je de productie op peil houdt.


Afbouwen van nachtvoedingen

Deze blogpost is geschreven met de bedoeling je te helpen, om het aantal nachtvoedingen te reduceren naar een normaal aantal voedingen passend bij de leeftijd van je kindje. De bedoeling is dus niet om alle nachtvoedingen te schrappen, tenzij je baby daar de juiste leeftijd voor heeft.

“De speciale band die mama en baby hebben door het geven van borstvoeding, blijft absolute top prioriteit, terwijl je er voor zorgt dat zowel jij als je baby voldoende slaap krijgen.”

Wanneer kan je starten met het afbouwen?

Het is zeer belangrijk om eerst je productie op peil te hebben alvorens te starten met het afbouwen. Borstvoedingsbaby’s hebben vaak meer voedingen per nacht nodig dan andere baby’s, omdat borstvoeding simpelweg lichter verteerbaar is.

Hieronder vind je een schema van het aantal nachtvoedingen per leeftijd. Opgelet: dit zijn enkel gemiddelden. Het is helemaal ok, als je baby meer of minder voedingen nodig heeft.

Pasgeboren: om de 2u

Vanaf 4 weken: om 2 a 3u

Vanaf 6 weken: sommige baby’s kunnen al een langer blok van 3 a 4 u tussenlaten

3-5 maanden: de meeste borstvoedingsbaby’s hebben nog 2 a 3 voedingen per nacht nodig

Vanaf 6 maanden: is het vaak mogelijk om de nachtvoedingen te gaan beperken tot 1 a 2 voedingen

7 tot 12 maanden: de meeste baby’s hebben nog 1 nachtvoeding nodig

Maar hoe weet je nu of je baby klaar is om een voeding te laten vallen?

· Baby toont minder interesse in de nachtvoedingen

· Baby eet slechter gedurende de dag

· Wanneer vaste voeding goed begint te lopen, laten vele baby’s een nachtvoeding vallen. Het is wel belangrijk de vaste voeding niet te willen forceren om een nachtvoeding weg te laten!

· Als baby al wat ouder is en nog elke 1 a 2u komt voor een voeding

Het is ook belangrijk om te weten of je baby echt eet uit honger, of omdat de voeding een slaapassociatie is geworden.

Hoe bouw je nu die voedingen af?


1. Zorg voor voldoende melk intake overdag

De meeste mama’s stimuleren hun baby om overdag vaker te drinken, om zo de nachtvoedingen af te bouwen. Maar wanneer je de baby overdag vaker gaat voeden, en je baby overdag dus vooral gaat “snacken”, krijgt baby waarschijnlijk niet veel van de vette achtermelk, omdat hij de borst niet telkens leeg drinkt.

Het is beter om volwaardigere voedingen te geven overdag. Voor sommige baby’s betekend dat net, om iets langer tussen de voedingen te laten, van zodra dit lukt voor je baby.

Sommige baby’s zullen telkens wanneer je de borst aanbied willen drinken, maar drinken dan maar heel kort. Probeer dus de ideale tijd tussen de voedingen te laten, zodat baby het beste drinkt. Ideaal is wanneer baby 1 of beide borsten volledig leeg kan drinken. Het aantal uren tussen deze voedingen kan variëren van mama tot mama en van baby tot baby.

2. Beslis hoeveel nachtvoedingen passend zijn voor je baby, en tel daar 1 voeding bij

Wanneer je een paar dagen hebt gewerkt aan meer volwaardige voedingen overdag, kan het zijn dat dit al verandering heeft gebracht in de nachtvoedingen. Maar het is evengoed mogelijk dat dit nog niets heeft veranderd. Het is hier een beetje het verhaal van de kip of het ei. Het kan zijn dat baby overdag pas meer eet, wanneer je een nachtvoeding weglaat.

In deze stap ga je na naar hoeveel nachtvoedingen je wil overgaan, en tel je daar eentje bij op. Hou je aan dit aantal en probeer in de nacht minstens 3u tussen de voedingen te laten. Ook verlaat je de eerste voeding met 30 a 60 min.

Bvb. Als je baby 5 maanden is, je wil overgaan naar 2 voedingen en de eerste voeding is normaal om 21u30. Dan voed je je baby om 22u, 2u en 5u in de ochtend om mee te beginnen.

Wanneer de baby wakker wordt, nog voor het tijd is voor een voeding, troost je zo veel mogelijk door andere troostmiddelen in te zetten. Slaapcoaching op een responsieve manier kan hier dan goed van pas komen. Het is geen probleem als zowel baby als jij meerdere nachten nodig hebben om hier naartoe te werken. Kleine veranderingen kunnen al een grote vooruitgang teweeg brengen.

Als baby genoegen neemt met die aantal voedingen, kan je de volgende stap nemen.

3. Begin voedingen uit te stellen

Als laatste, begin je de eerste nachtvoeding op te schuiven, met 30 a 60 minuten per dag. Dit doe je tot je aan het gewenste aantal nachtvoedingen komt.

4. Je melkproductie op peil houden tijdens deze stappen.

Wanneer je baby meerdere opeenvolgende uren zonder voeding kan, heeft dit vaak gevolgen voor de melkproductie. Vaak duurt dit wel 2 weken eer je deze verandering merkt in de productie, en dan is het moeilijk dit nog recht te trekken.

Vaak is het ook zo, dat wanneer jij beslist de nachtvoedingen te beperken tot 1, baby plots de ganse nacht doorslaapt. 12u zonder voeding kan er zelfs voor zorgen dat de melkproductie volledig stopt.

Het is dan ook aangeraden om te kolven, ookal heeft je baby geen nachtvoedingen meer nodig. Wel is het uiteraard de bedoeling dat je zelf ook voldoende nachtrust krijgt! Afhankelijk van de leeftijd van je baby kan 1 keer kolven voldoende zijn. Dit kan je dan doen vlak voor je zelf gaat slapen. Hoe jonger de baby hoe vaker je zal moeten kolven. Bij jonge baby’s kan je dan eventueel kolven voor je gaat slapen, en een 5 tal uur later nog eens.

5. Blijf overdag meer volwaardige voedingen aanbieden

Als laatste stap in het afbouwen van nachtvoedingen ga je opnieuw naar stap 1. Wanneer je de nachtvoedingen afbouwt, zal je waarschijnlijk merken dat je baby’s eetlust overdag toeneemt. Zorg er zeker voor dat je baby voldoende voeding krijgt per 24u.

182 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven