Over zieke kleintjes en slaap...

Bijgewerkt: mrt 18


Het najaar is weer in aantocht, verkoudheden,virusjes en bacteriëen zijn dan meestal niet ver weg te denken. Net nu je baby eindelijk weer goed ging slapen( of je hier allesinds heel hard aan aan het werken bent). En dan wordt hij ziek… alle moeite voor niets zo blijkt het…


Wat nu?

Eerst en vooral wanneer baby’s ziek zijn hebben ze vooral liefde nodig! Ze moeten niet hard worden en leren slapen in alle omstandigheden. Ze hebben jou nodig.

Als we ziek zijn is ieders slaap onderbroken. De meeste baby’s slapen net meer als ze ziek zijn, maar de slaapjes worden vaak onderbroken. Maak je geen zorgen dat je baby nooit meer goed zal slapen. Wanneer je kindje goed sliep alvorens hij of zij ziek werd, zal dat patroon zich snel hervatten. Wanneer het slapen voordien al moeilijker was, kan je perfect

werken aan de slaap NADAT je baby genezen is.

Slaap zorgt voor een boost van ons immuunsysteem. Het is dus belangrijk dat je er voor zorgt dat je kindje voldoende slaap krijgt.

Maar hoe zorg je hier nu voor tijdens turbulente tijden?

1. Hou jullie normale ritme en routines aan, deze routines zorgen ervoor dat je kleintje het signaal krijgt dat het tijd is voor bed.


2. Laat dutjes gerust wat langer duren dan normaal. Slaap is het beste medicijn! In normale omstandigheden adviseer ik om de dutjes overdag niet langer duren dan een 2 tal uren te laten duren. Wanneer je kindje ziek is, mogen deze dutjes gerust wat langer duren.

Hou er wel rekening mee dat activiteiten, hydratatie en caloriëen ook zeer belangrijk zijn. Laat je kleintje gerust een dutje doen van 2,5 a 3 u, maar zorg ook voor voldoende wakkertijd tussen de dutjes.


3. Als het voor jou beter voelt om dicht bij je baby te blijven, wanneer hij of zij ziek is. Leg dan eventueel een matrasje bij in hun kamertje, dit is makkelijker weer af te leren dan wanneer je je kleintje bij jou in bed neemt.


4. Bied je kindje indien nodig gerust wat meer hulp aan bij het slapen!


5. Wanneer je kindje last heeft van overgeven of diarree kan het zijn dat je tijdelijk opnieuw een nachtvoeding moet aanbieden om zijn vochtgehalte op peil te houden.


6. Heeft je baby last van een verkoudheid? Verhoog het hoofdeinde van het bedje dan lichtjes. Aromtherapie kan ondersteunend werken bij zieke kindjes. Doe enkele druppels teatreeolie, eucalyptusolie en lavendelolie in de diffuser, dit maakt de lucht bacterievrij.

Is je kleintje genezen en wil je het slapen rechttrekken? Ik help je graag op weg! Een coach call of consult kan je hier boeken.

53 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven