Samen slapen met je baby

Bijgewerkt: mrt 18

Samen slapen is vaak het enige redmiddel voor ouders, om toch wat slaap bij elkaar te sprokkelen.

“Is dat een probleem?” Is een vraag ik die als slaapcoach vaak te horen krijg!

Wanneer ouders het samen slapen als een probleem ervaren is dat voor mij ook een duidelijk probleem en is dat samen slapen iets wat wordt aangepakt tijdens het stappenplan van een slaapconsult. Ervaren ouders het samen slapen niet als zijnde een probleem, dan raad ik wel steeds aan er voor te zorgen dat het op een veilig manier gebeurd, en wil ik ouders er ook bewust van maken dat samen slapen andere slaap geeft.

Do you have a design in mind for your blog? Whether you prefer a trendy postcard look or you’re going for a more editorial style blog - there’s a stunning layout for everyone.

You’ll be posting loads of engaging content, so be sure to keep your blog organized with Categories that also allow visitors to explore more of what interests them.


Veilig samen slapen


  • Leg baby aan mama’s kant en niet tussen beide ouders

  • Gebruik geen kussens

  • Zorg ervoor dat je baby niet uit bed kan vallen

  • Baby slaapt op zijn rug

  • Gebruik geen dekens

  • Mama ligt op haar zij naar de baby gericht, en zorgt er met opgetrokken ellenboog en knieën voor dat baby niet naar onder of boven kan wegzakken

  • Mama zorgt ervoor dat haar haren in een vlecht of dot worden gedaan zodat baby hierin niet verstrengeld kan geraken

Samen slapen zorgt voor andere slaap...


Omdat moeder en baby hun slaapcyclussen op elkaar afstemmen, zorgt samen slapen o.a. voor meer wekprikkels. Onderzoek wijst uit dat wanneer baby apart slaapt hij of zij langere periodes van diepe slaap heeft. De kans op wakker worden is bij samen slapen dus verhoogt, maar het opnieuw inslapen gaat sneller wanneer moeder en baby nabij zijn.


Enkele feiten op een rij’tje wanneer je als borstvoedende moeder samen met je baby slaapt…


Uit onderzoek blijkt dat wanneer mama en baby samen slapen:

-       Mama en baby grotendeels met het gezicht naar elkaar gericht slapen

-       De frequentie van borstvoedingen verdrievoudigd, de duur ervan halveerde dan weer

-       De moeders gemiddeld tussen de 10% en 27% wekprikkels bij de baby activeerden, terwijl de baby's meer dan de helft van de wekprikkels van de moeder activeerden

-       Moeder 4 keer vaker alert was op de houding van de baby


Samen slapen blijkt dus zowel voor- als nadelen te hebben! Al wordt samen slapen algemeen afgeraden in de preventie voor wiegendood.


Is het de enige manier voor jullie om toch wat slaap bij elkaar te sprokkelen? Dan raad ik wel ten sterkste aan om te werken aan het probleem dat zich stelt, waardoor baby in het grote bed beland, en ondertussen te zorgen dat het samen slapen veilig verloopt!

12 keer bekeken0 reacties