Scheidingssangst en slapen : Hoe pak je het aan ?

Bijgewerkt: mrt 18Iedereen met een baby of peuter in huis is waarschijnlijk wel bekend met de term scheidingsangst. In deze blog bespreek ik wat het is, wanneer het vooral voorkomt, wat het effect er van is op slaap, en het belangrijkste van al, hoe je het aanpakt.

Geen paniek, scheidingsangst is doodnormaal ( het is zelfs een goed teken!)

Don’t shoot me! Been there done that! Een peuter die aan je been hangt als een aapje, wanneer je wil weggaan, of een baby die moord en brand schreeuwt wanneer je nog maar even uit het zicht verdwijnt, ik ken het allemaal!

Dat gezegd zijnde, is het een hele normale stap in de ontwikkeling van je kleintje. De eerste maanden van baby’s leventje kan hij nog niet echt het onderscheid maken tussen verschillende volwassenen. Op de leeftijd van 7 a 8 maanden begint baby wel het verschil te kennen tussen 2 verschillende personen. Op deze leeftijd beginnen ze ook meer gehecht te geraken aan mama en papa. Scheidingsangst is dus een teken dat baby een goede hechtingsband met de ouders heeft opgebouwd.

Ook hebben jonge baby’s niet het besef dat dingen die ze niet echt zien, er toch wel degelijk kunnen zijn. In hun opzicht zijn dingen (of in dit geval personen) die uit het gezichtsveld verdwijnen dan ook volledig verdwenen. Dit is waarom kiekeboe spelletjes het zo goed doen bij deze kleintjes ( voor hun gebruik je op dat moment de meest magische goocheltruc.) Op de leeftijd van 7 a 8 maanden begint het besef te komen, dat wanneer je weggaat, je niet echt verdwijnt, en dat je dus kan terugkomen.

Wat is scheidingsangst en waarom gebeurd het?

Scheidingsansgst begint ergens tussen de 6 en 10 maanden voor de meeste baby’s. Je kan merken dat je baby zich meer aan jou begint vast te klampen, en huilt wanneer je hem achterlaat bij de babysit, voor een dutje of bedtijd. Vaak gebeurd het van de ene dag op de andere.

Scheidingsangst uit zich vooral wanneer mama of papa vertrekt op de opvang, maar het heeft ook zijn effect op slaap. Zo kan het de dutjes overdag echt rommeliger maken, en kan het er voor zorgen dat zelfs de beste slaper ‘snachts vaak wakker wordt! Scheidingsangst is dan ook 1 van de grootste oorzaken van de slaapregressie die zich rond 8 maanden voordoet.

Welk effect heeft het op slaap?

Het is heel normaal dat verlatingsangst tijdens bepaalde periodes opflakkert, vaak zit er ook op 12,18 en 24 maanden een fase waarin deze angst weer groter wordt.

Op deze leeftijden is het vaak nog moeilijker om mee om te gaan, omdat dit echte bedtijdstrijd kan opleveren. Dutjes worden echte gevechten, en je peuter begint zich vaak stevig te verzetten tegen bedtijd, en wil jou tijdens de nacht het liefst dicht bij hem!

Hoe ga je nu best om met deze scheidingsangst: do’s en don’ts

Ja, je weet nu dat scheidinsangst de normaalste zaak van de wereld is, en dat het vanuit ontwikkelingsoogpunt eigelijk een goed teken is. Maar daar ben je uiteraard niets mee wanneer je je derde week zonder slaap in gaat.

Geen paniek want hier volgen enkele tips:

· Zorg voor een duidelijk bedtijdritueel: een goed bedtijdritueeltje zorgt er voor dat je baby of peuter rustig wordt voor het slapengaan, en het zorgt ervoor dat ze weten wat er zal komen.

· Voorkom oververmoeidheid: door het aanhouden van de maximum wakkertijden per leeftijd voorkom je onnodige strijd wegens oververmoeidheid.

· Probeer zelf alle stress rond de slaapjes te vermijden: een baby voelt perfect aan wanneer jij gestresseerd bent, en wanneer mama of papa stress ervaren, moet er wel gevaar dreigen.

· Probeer niet stiekem weg te glippen: op het moment zelf lijkt dat vaak de makkelijkste oplossing, maar zo versterk je alleen maar het gevoel dat je zomaar op eender welk moment kan verdwijnen, neem kort en consequent afscheid.

· Troost je kindje wanneer hij of zij dit nodig heeft, maar probeer geen dingen te doen die je achteraf niet ook wil doen. Schreeuwt je kindje in de nacht alles bij elkaar. Ga er dan gerust naartoe, troost, maar hou de interactie kort, en de lichten gedimd. Dit is niet het moment om gezellig samen een boekje te lezen, of een liedje te zingen,…

Verstoort scheidingsangst de slaap van jouw kleintje? Dan help ik jullie graag op weg!

Ik maak een plan van aanpak, volledig aangepast aan jouw kindje en jullie situatie! En dat alles op een responsieve manier, waardoor je je niet schuldig hoeft te voelen tegenover je kindje! Tijdens het traject begeleid ik jullie stap voor stap, zodat je er nooit alleen voor staat!

31 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven