Waarom huilt mijn baby en is dit normaal babygedrag ?

Bijgewerkt: mrt 18

De meest normale redenen waarom baby’s huilen kennen we ongetwijfeld allemaal. Huilen is het enige communicatiemiddel van een baby, dus enkel door te huilen kan hij vertellen dat hij honger heeft, moe is, een vieze luier heeft, te warm of te koud heeft,…


Maar wanneer je baby in al zijn basisbehoeftes zoals voeding, slaap, nabijheid, enz. is voorzien, en hij toch nog huilt kan je je als ouder afvragen of het huilen van je baby normaal is, en wat de reden achter dat huilen kan zijn!
“Normaal” huilgedrag bij baby’s

De eerste twee weken na de bevalling huilen de meeste baby’s weinig, omdat ze nog wat onder de indruk zijn van de bevalling. Na die eerste 2 weken worden ze iets “ wakkerder” op de wereld, en kunnen ze dus wat meer gaan huilen. Zo rond de leeftijd van 6 weken zit er vaak een huilpiek, waarna het huilen stillaan afneemt tot een baby op de leeftijd van 3 maanden in normale omstandigheden niet meer zo heel veel zal huilen.


Elke baby is natuurlijk anders, maar wijkt je baby enorm af van deze “gemiddelden” dan is de kans groot dat je baby last heeft van 1 of meerdere onruststokers.


Waarom huilt je baby?

Om te weten te komen waarom je baby nu exact huilt kan het zinvol zijn om een dagboekje bij te houden, waarin je de voedings - en slaapmomenten noteert, maar ook speciale gebeurtenissen zoals uitstapjes, bezoek,… Noteer uiteraard ook op welke momenten je baby persies huilt.


Want wanneer je dit noteert lijkt het soms achteraf gezien allemaal wel mee te vallen. Is dat toch niet het geval en huilt je baby wel degelijk meer dan normaal, dan heb je een mooi overzicht van de momenten waarop je baby persies huilt.Het huilen van je baby proberen te stoppen zonder de oorzaak te kennen heeft geen enkele zin. Huilen is zoals gezegd zijn enige communicatiemiddel, en je baby wil je dus iets vertellen, maar wat nu persies?


1. Sluit overprikkeling uit

Zorg voor rust en regelmaat en zorg ervoor dat je baby uiterlijk aan het einde van de maximum wakkertijd gaat slapen. Lukt het hem niet zelf om te slapen binnen die tijd, dan kan het zijn dat je baby hier wat hulp bij nodig heeft.


2. Check de drinktechniek van je baby

Kan je baby tijdens het drinken goed zijn vaccuum behouden op de borst of fles? Is het speentje geschikt voor jou baby? In ideale omstandigheden duurt het een 20 a 30 tal minuutjes voor een baby om zijn flesje leeg te drinken. Gaat dit veel sneller, dan is het raadzaam om voor een kleiner speentje te kiezen. Wanneer baby’s te snel drinken krijgen ze veel lucht naar binnen en drinken ze vaak meer dan hun maagje aan kan.

Wanneer het echter veel langer duurt om het flesje te drinken, check dan eerst of de ring van het flesje niet te strak is aangedraaid. Is dit niet het geval probeer dan een groter speentje, wanneer je er zeker van bent dat de drinktechniek van je baby goed is. Zowel bij borstvoeding als flesvoeding is het belangrijk dat je baby een goede vaccuum kan behouden tijdens het drinken. Klokt je baby vaak tijdens het drinken dan krijgt hij veel lucht naar binnen, wat voor krampjes kan zorgen


3. Laat je baby checken door een osteopaat.

De impact van de bevalling kan enorm zijn op een baby. Niet alleen wanneer er hulpmiddelen zijn ingezet om baby op de wereld te helpen, maar ook wanneer je baby in de buik in een minder ideale positie lag, kan het zijn dat er werveltjes zijn komen vast te zitten.


4. Hebben vorige stappen weinig verbetering gebracht dan zou het kunnen dat je baby allergisch reageert op bepaalde stoffen in de voeding. Koemelkeiwitallergie bvb komt regelmatig voor bij baby’s. Bespreek met je arts of een koemelkvrij diëet zinvol zou kunnen zijn.


Kom je er na het lezen van deze blog niet uit? Dan help ik je graag bij het zoeken naar de oorzaak van het huilen van je baby!! Klik hier voor een gratis kennismakingsgesprek

57 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven