Slapen

Slapen kan je leren: deel 2: slaapcyclussen

Tijdens het slapen doorlopt je baby verschillende fases. Zo heb je onderandere de lichte slaapfase en de diepere slaapfase. Al deze slaapfases samen vormen een slaapcyclus. Hoe zo’n slaapcyclus in elkaar zit, waarom het belangrijk is dat je baby zijn cyclussen afrond en hoe je er voor kan zorgen dat de dutjes van je baby langer worden lees je in deze blog.

Hoe zit een slaapcyclus van een baby in elkaar?

Bij hele jonge baby’s, ziet de slaapcyclus er een tikkeltje anders uit dan een slaapcyclus van een baby van 4 maanden. Hij bestaat namelijk enkel uit een fase van actieve en een fase van stille slaap. In de actieve fase slaapt je baby heel licht en is hij nog makkelijk te wekken. Je kan deze fase herkennen aan de bewegingen die worden gemaakt, en aan de grimassen van je baby. Het kan soms lijken alsof ze heel lieflijk lachen.

Vanaf de leeftijd van 4 maanden neemt de slaapcyclus van je baby een meer volwassen slaappatroon aan. Een slaapcyclus bestaat dan uit 4 fases: 

  1. In slaap vallen
  2. Lichte REM slaap
  3. Diepe slaap
  4. Lichte REM slaap

Het in slaap vallen van een baby kan tot 20 min duren, waarna hij zich een 20 tal minuten in de lichte REM slaap fase bevind, nadien zal hij ,als het goed gaat, overgaan naar de diepe slaapfase om dan weer naar de Lichte REM slaap fase terug te keren, om vervolgens wakker te worden, of een volgende cyclus te starten.

Een volledige slaapcyclus van een baby duurt ongeveer 45-50 min. 

Waarom is het zo belangrijk om de cyclussen af te ronden?

Voor sommige baby’s is het moeilijk om een slaapcyclus volledig af te ronden, bij de overgang naar de diepe slaap gaat er immers een schok’je door hun lichaam waardoor veel baby’s wakker schrikken nog net voor ze de diepe slaap hebben bereikt.

Toch is het belanrijk dat je baby ook die diepe slaapfase doorloopt. Tijdens de diepe slaap worden namelijk groeihormonen aangemaakt en vind het herstel van het lichaam plaats.

Heeft je baby dus de diepe slaapfase gemist, dan zal het dutje weinig herstel hebben gebracht, en zal je baby niet uitgerust wakker worden en al snel oververmoeid geraken.

Hoe kom je af van korte dutjes?

Doet jouw baby telkens hazenslaapjes van 20 a 30 minuten dan krijgt je baby eigelijk heel weinig rust.


Het is dus belangrijk om je baby te helpen met het afronden van zijn slaapcyclus.

Om er voor te zorgen dat je baby zijn slaapcyclussen zo goed mogelijk kan afronden en dus volwaardige dutjes leert doen heb ik een checklist voor je gemaakt !

Je kan hem hier aanvragen!

You may also like...