Onrust

Waarom huilt mijn baby?

Als liefhebbende ouders is het hartverscheurend om je baby te horen huilen. In een natuurlijke reactie zal je proberen om je baby te troosten. Maar, wanneer je niet weet waarom je baby juist huilt, wordt troosten vaak moeilijk. Deze blog beschrijft de meest voorkomende redenen waarom baby’s huilen.

Meest voorkomende redenen

1. Honger of dorst

Uitzoeken of je baby honger heeft is niet altijd even evident. Als je baby wel erg hongerig lijkt, naar jou gevoel echt wel vaak drinkt, zou het kunnen dat je zijn signalen niet helemaal juist interpreteert.

Borstvoedingsbaby’s hebben geen water als aanvulling nodig, tot ze starten met vaste voeding. Geef je baby een voeding wanneer je denkt dat hij honger of dorst heeft.

Kunstvoedingsbaby’s hebben in principe ook geen water nodig als aanvulling tot ze starten met vaste voeding. Op extreem warme dagen kunnen kleine hoeveelheden water als aanvulling worden gegeven, op voorwaarde dat je baby goed aankomt, en voldoende voeding krijgt voor zijn leeftijd en gewicht. (Water mag in geen geval een vervanging zijn van melkvoedingen).

2. Oververmoeidheid

Wanneer je baby moe is, zal hij wel in slaap vallen, toch? Wel niet altijd. Sommige baby’s kunnen eender waar en op elk moment slapen. Anderen hebben het nodig om in een rustige prikkelarme omgeving in slaap te kunnen vallen.

Als je zo’n prikkelgevoelige baby hebt, en je mist zijn vermoeidheidsignalen bestaat het risico dat hij oververmoeid geraakt. Eens baby oververmoeid geraakt nemen stresshormonen de bovenhand over de slaapdrang, waardoor je baby nog heel moeilijk (zelf) in slaap zal geraken. Je baby kan dan volledig overstuur gaan door de vermoeidheid.

Honger- en vermoeidheidssignalen kunnen heel erg op elkaar gelijken, waardoor het wel eens verwarrend kan worden.

3. Overstimulatie

Vooral pasgeboren baby’s kunnen gestresseerd geraken door overstimulatie. Elke baby is anders en elk gezin uniek. Hoewel sommige baby’s geen last zullen hebben van eender welk geluid, of beweging rondom hem, zullen andere hier veel gevoeliger voor zijn.

Sommige baby’s kunnen heel gestresseerd geraken door de vele dagelijkse activiteiten, die wij als ouders als vanzelfsprekend ervaren. Een jonge baby kan wat tijd nodig hebben om zich aan te passen aan zijn nieuwe wereld.

4. Buikpijn

Jonge baby’s kunnen last ervaren door een onvolgroeid spijsvertingsstelsel

5. Andere ongemakken

Als ouders, hebben we altijd de neiging om onze baby’s te warm te kleden. Dit kan er voor zorgen dat je baby zich oververhit voelt. Een baby draagt best evenveel laagjes als jij zelf draagt. Tijdens het slapen kan het zijn dat een extra dekentje of slaapzakje gewenst is. Bedek baby’s hoofdje beter niet tijdens het slapen, tenzij in de eerste dagen wanneer baby zijn warmte nog snel kwijt kan geraken. Koude daarentegen kan er ook voor zorgen dat baby zich niet goed voelt.

Je baby kan ook overgevoelig reageren op de kleding, kledinglabeltjes, wasmiddel,… Het kan ook zijn dat je baby’s kleertjes niet comfortabel zitten. Kies daarom best niet voor te strakke kleren, en kies voor natuurlijke materialen.

Natte of vuile luiers kunnen ook een oorzaak van onrust zijn, zeker wanneer je baby last heeft van luieruitslag.

Baby’s kunnen ook zeer goed ruiken. Sommige geuren die voor jou vanzelfsprekend zijn, kunnen voor je baby onaangenaam zijn. Bvb de geur van cigaretten op je handen, of sterke parfums.

6. Temperament

Elke baby reageert anders op zijn omgeving. Het temperament van je baby kan er voor zorgen dat hij sneller huilt, langer huilt, moeilijker te troosten, of moeilijker in een ritme te krijgen is.

7. Verveling

Een baby heeft zeker liefdevolle interactie ( praten, zingen of spelen) van zijn ouders of verzorgers nodig. Maar overstimulatie komt vaker voor dan verveling.

Ookal leert je baby constant, hij hoeft niet elk wakker moment te worden bezig gehouden. Net zoals hij liefdevolle interactie nodig heeft, heeft hij het nodig om even met rust te worden gelaten, om te leren van geluiden en bewegingen rondom hem. Ontdekken hoe zijn lichaam en ledenmaten kan controleren is een taak op zichzelf.

8. Eenzaamheid

Soms zal je baby huilen omdat hij geborgenheid nodig heeft. Als je baby stopt met huilen vanaf het moment dat je hem opneemt, is de kans groot dat hij geborgenheid nodig heeft.

Als je baby regelmatig in jou armen in slaap valt, zou het ook kunnen dat hij wil worden vastgehouden, omdat hij heeft geleerd dat dit de manier is om in slaap te vallen. In dit geval kan het ook zijn dat hij wil worden opgepakt omdat hij moe is en wil slapen.

9. Scheidingsangst

Deze begint vanaf 6 maanden, heeft meestal een piek rond de 8 a 9 maanden en zal doorgaan tot de leeftijd van 2 a 3 jaar.

Als je baby last heeft van scheidingsangst zal hij dadelijk huilen, wanneer jij de kamer verlaat. Hoe frustrerend dit ook kan zijn, het is heel normaal gedrag, en is een teken dat je baby gehecht is aan zijn vaste verzorgers.

`

10. Tandjes

De eerste tandjes kondigen zich meestal aan vanaf 6 maanden. Er zijn baby’s die met tandjes worden geboren, en er zijn evenwel baby’s die hun eerste tandje pas doorkrijgen op de leeftijd van 15 maanden. Wanneer de tandjes doorkomen kan het tandvlees gezwollen zijn, wat voor pijn kan zorgen. Pijn door tandjes duurt meestal niet langer dan enkele dagen.

11. Stress

Stress is niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken. Jonge baby’s kunnen hun eigen gevoelens nog niet onderscheiden van die van hun verzorgers, en voelen stress dus feilloos aan.

12. Ziekte

Wanneer je baby onophoudelijk huilt zonder duidelijke reden, is het heel normaal om je zorgen te maken. Laat je baby dan zeker controleren door een arts.

Wil je graag de echte reden van het huilen achterhalen, en wat je kan doen om je baby te helpen?

You may also like...