Flesvoeding Onrust

Wat als je baby zijn flesjes niet meer wil drinken?

Eten en slapen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een baby die zijn buikje rond heeft gegeten zal (meestal) lekker gaan slapen, en een uitgeslapen baby zal zijn voedingen efficiënter tot zich kunnen nemen. Daarom voed je ook best na het ontwaken. Zo heeft je baby voldoende energie om te kunnen drinken tot zijn buikje vol is, en zo voorkom je dat voeding een slaapassociatie wordt, en dus iets is wat baby telkens nodig heeft om (weer) in slaap te kunnen vallen.

Maar wat als je baby plots zijn flesje weigert?

De kans is groot dat je baby dan niet zal willen slapen, omdat hij gewoon nog hongerig is. Bij de volgende fles heeft hij dan bijkomend ook nog minder energie om te drinken, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Signalen van vermoeidheid en honger kunnen dan al snel met elkaar verward worden, waardoor je uiteindelijk elk uur aan het voeden bent.

“De voedingen van onze kleine meid ( 4 maanden) zijn een echte nachtmerrie geworden. Het is net alsof ik haar probeer te vergiftigen. Ik hoef haar nog maar in mijn armen te leggen en ze wordt hysterisch. En ik begrijp gewoon niet waarom. Haar flesjes gingen altijd zo vlot naar binnen. En nu wordt het allemaal maar moeilijker, elke voeding is een gevecht om haar te laten drinken.Ik haat het haar te moeten dwingen, maar ik ben zo bang dat ze een sonde zal krijgen. Ik ben echt de wanhoop nabij. Kan jij ons hierbij helpen?”- Mama C.

Wat zijn kunnen de redenen zijn voor het weigeren van voedingen?

Afgaande op dit verhaal, vermoedde ik al snel dat deze kleine meid een aversie voor flesvoeding had gekregen. Een aversie kan ontstaan door verschillende redenen. Belangrijk is om uit te zoeken wat de primaire reden is voor de weigering.

Volgende signalen kunnen er op wijzen dat je baby een aversie heeft:

· Lijkt hongerig maar weigert te eten.

· Eet enkel (met grote tegenzin) wanneer hij of zij uitgehongert is, en dan nog vaak kleine hoeveelheden.

· Wordt vaak al hysterisch wanneer het slabbetje wordt omgedaan, of wanneer hij of zij in de voedingshouding wordt gelegd, bij het zien van de fles, of na het boeren

· Houdt de lippen stijf op elkaar, en draait zijn of haar hoofdje weg van de fles

· Neemt enkele slokjes, laat dan los of overstrekt en begint te huilen

· Maakt geen oogcontact tijdens de voedingen

· Weigert voeding wanneer hij in de armen wordt gehouden

· Duwt de flesspeen van de ene kant naar de andere met de tong en weigert te drinken

· Drinkt enkel wanneer hij of zij slaperig is, of slaapt

· Vecht met alle kracht tegen de voedingen, tot hij of zij te moe is om nog langer te vechten

Een aversie kan al ontstaan wanneer baby 1 enkele traumatische ervaring heeft gehad met voeding, maar meestal ontstaat een aversie omdat baby meerdere malen onaangename, pijnlijke en/of stressvolle ervaringen met voedingen heeft gehad.

Volgende zaken kunnen er voor zorgen dat baby de voedingen als onaangenaam ervaart:

· Worden gedwongen om te drinken

· Slecht smakende kunstvoeding, borstvoeding of medicatie

· Pijn

· Verslikken

· Medisch trauma

· Sensorische verwerkingsstoornissen

Met uitzondering van de eerste zijn de andere oorzaken zelden de reden dat de flesweigering blijft bestaan. Dwang is vaak de eerste en enige reden dat baby langdurig blijft weigeren.

Het is dus zeer belangrijk om uit te zoeken wat de primaire reden is ( geweest) voor het weigeren van de flessen, deze in balans te brengen, en alle vormen van druk te vermijden! Druk mag in de brede zin van het woord worden bekeken. Voor een baby kan het geven van een voeding wanneer hij niet hongerig is ( voeden op schema bvb.), afleiding om ervoor te zorgen dat baby toch gaat drinken ( rondwandelen, wiegen,…) of de fles in zijn mondje houden wanneer hij deze wegduwt, al als druk worden ervaren.

Tips bij het weigeren van flessen

1. Zoek uit wat de primaire reden is voor de weigering. Heb je hier hulp bij nodig? Check hier hoe ik je daarbij kan helpen

2. Voed baby na het ontwaken, zodat hij voldoende energie heeft om zijn voedingen efficiënt tot zich te nemen en zorg voor slaap hoe dan ook indien nodig!

3. Vermijd alle vormen van druk.

4. Voed je baby op verzoek, vraagt baby na 3u nog geen voeding, bied dan alsnog een voeding aan. Met aanbieden bedoel ik, laat baby de fles zien en wacht op zijn toestemming om deze in zijn mondje te steken. Houdt hij de lippen stijf op elkaar, probeer het dan later opnieuw, maar ga zeker niet dwingen!

5. Drinkt baby enkele ml goed, maar weigert hij dan? Biedt dan max 1 keer opnieuw de fles aan binnen deze voedingspoging.

Als baby leert dat voedingen niet langer als pijnlijk of stressvol hoeven te zijn, zal hij de voedingen snel weer als aangenaam gaan ervaren!

You may also like...