Onrust Slapen

Zo kan je baby lekker slapen. Deel 2: fysieke gezondheid

Zo kan je baby lekker slapen. Deel 2: fysieke gezondheid

Wanneer het slapen moeilijk lukt bij hele kleine baby’s, zijn er vaak onderliggende fysieke dingen die storen. Zo kunnen krampjes, reflux en koemelkallergie een enorme stoorzender zijn voor kleine buikjes. Maar ook verschoven werveltjes en neus-keel en oorproblemen kunnen flink storen bij het in en doorslapen.

In mijn blog van vandaag geef ik enkele tips om de voornaamste stoorzenders te herkennen en aan te pakken.

Overprikkeling en oververmoeidheid

Wanneer je baby overprikkeld en oververmoeid geraakt, stijgt het stresshormoon, waardoor je baby moeilijk in slaap komt, en snel weer wakker schrikt. Hierdoor geraken ze vaak nog meer oververmoeid en komen in een vicieuze cirkel terecht.

Buikprobleempjes

Bij onrustige kleine baby’tjes wordt deze onrust vaak toegeschreven aan krampjes. De darmpjes van pasgeboren baby’s zijn nog niet volgroeid waardoor deze vervelende krampjes ontstaan.

Maar soms is er meer aan de hand dan de normale ontwikkeling van de darm.

Krampjes komen heel vaak voor in combinatie met reflux bijvoorbeeld. Want wanneer de darmpjes niet goed functioneren verloopt de vertering van voedsel niet optimaal en heeft je kindje een verhoogde kans dat slechts deels verteerde en dus zure melk, langs de slokdarm naar boven komt. Wanneer dit meermaals gebeurd geraakt de slokdarm geïrriteerd wat voor enorm veel pijn kan zorgen. Logisch dus dat zo’n kleintje dan nabijheid wil en slapen niet lukt.

Ook koemelkeiwitallergie is een grote oorzaak van zowel reflux als krampjes. Wanneer de darmpjes van je kindje niet voldoende in staat zijn om koemelkeiwitten af te breken, dringen er te grote eiwitten door de darmwand, waarop het lichaam reageert met een allergische reactie. Met dus vaak reflux en krampjes tot gevolg.

Problemen met de werveltjes

Wanneer een kindje tijdens de bevalling lang heeft vastgezeten, of er hard aan je baby moest worden getrokken om hem te laten geboren worden, bestaat de kans dat er 1 of meerdere werveltjes zijn verschoven en komen vast te zitten.

En we kunnen ons wel voorstellen dat slapen, of in een maxi cosi zitten bijvoorbeeld dan heel moeilijk wordt voor zo’n kleintje.

Neus-keel en oorproblemen

Wanneer ademen moeilijk is voor je kindje, bijvoorbeeld door een verkoudheid, zal het slapen ook moeilijk verlopen.


Is je kindje verkouden ? Dan merk je dat meestal snel op, en gaat het slapen, wanneer deze verkoudheid over is vanzelf opnieuw beter.

Een probleem met de oortjes is minder makkelijk vast te stellen, maar vaak ook een oorzaak voor moeilijk slapen!

Eén komt nooit alleen…

Wat betreft de fysieke onruststokers, is er meestal niet 1 oorzaak die er voor zorgt dat je kindje moeilijker gaat slapen, maar vaak een combinatie van verschillende factoren.

Zo kan reflux te wijten zijn aan koemelkeiwitallergie, maar ook neus-keel en oorproblemen kunnen worden veroorzaakt door diezelfde koemelkeiwitallergie.

En kan een kindje dat last heeft van verschoven werveltjes flink last hebben van overprikkeling en oververmoeidheid.

Het is daarom belangrijk om te zoeken naar de echte oorzaak van het slaapprobleem, en deze in de kern aan te pakken!

Wil je graag weten welke onruststoker jouw kindje wakkerhoudt en wat je er aan kan doen? Vraag dan snel de gratis checklist Fysieke onrust aan!

You may also like...