#1 Let op de wakkertijden

Oververmoeidheid is vaak de grootste boosdoener voor slecht slapen. Daarom is het belangrijk dat je goed naar de slaapsignalen van je baby kijkt, in combinatie met de maximum wakkertijden die gelden voor zijn leeftijd.

Wanneer je je kindje op bed legt voor hij oververmoeid en overprikkeld is, zal je zien dat hij veel makkelijker in slaap zal vallen, en de kwaliteit van zijn dutjes zal verbeteren.

#2 Verduister het kamertje

Hoe donkerder het kamertje is hoe beter… Het minste straaltje licht kan er voor zorgen dat de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, wordt geremd. Hierdoor wordt in en doorslapen moeilijker.

Zorg dus voor goed verduisterende gordijnen, rolluiken of kies eventueel voor black out blinds. 

#3 Voorspelbaarheid

Baby’s, peuters en kinderen houden van voorspelbaarheid. Het geeft hen rust te weten wat er zal komen.

Daarom is een bedtijdritueeltje zo fijn voor je kindje, het zorgt voor voorspelbaarheid, en helpt je kindje om af te schakelen van stimulerende activiteiten alvorens het slapengaan.

Een voorbeeldritueeltje kan zijn:

Luiertje verversen

Verhaaltje lezen

samen de gordijnen sluiten

Muziekje of white noise aanzetten

In bedje leggen

Kusje en knuffel

Kies een ritueeltje dat haalbaar is om telkens te doen! Voor de dutjes overdag mag het ritueeltje wat korter dan voor bedtijd.

#4 Voeden na het slapen in plaats van er voor

Veel slaapproblemen zijn te wijten aan een associatie van slapen met voeding. Met andere woorden, veel kindjes hebben enkel geleerd om in slaap te vallen door middel  van een voeding.

Om te leren doorslapen, is het belangrijk dat je kindje zelf leert in slaap vallen, en dus zonder hulp van een voeding of dergelijke.

Daarom kan je best je kindje voeden na het wakker worden, om de kans op in slaap vallen tijdens de voeding te verkleinen, en zo de associatie te verbreken.

#5 Vaste slaapplek

Net omdat baby’s en kinderen zo van voorspelbaarheid houden is het belangrijk om de slaapplaatsen van je kindje te beperken tot max 2. Laat de dutjes van je kindje dus best doorgaan op de plaats waar hij in de nacht ook zal slapen. Voor kindjes onder de 6 maanden wordt aangeraden om ze in dezelfde ruimte te laten slapen als waarin jij je bevind, maar kies hier dan overdag best voor een wiegje en niet voor het parkje, als dit ook wordt gebruikt als “speelplaats” voor je kindje. Slapen en spelen gebeurd best op verschillende plekken.

Kies dus voor 1 vaste slaapplaats, en 1 back up slaapplaats ( wandelwagen of draagdoek). Deze laatste kan je inzetten op momenten dat slapen in de vaste slaapplaats om 1 of andere reden niet lukt.

#6 de volgende stap?

Deze tips kunnen voor sommige ouders de life saver zijn.

Ik hoop uiteraard dat ze ook voor jouw baby het verschil kunnen maken, maar ik wil er ook voor je zijn wanneer je meer hulp en begeleiding nodig hebt!

Daarom speciaal voor jou deze 

Slaapzacht!