1 van de makkelijkste manieren om je kleintje te helpen slapen is de ideale slaapomgeving te creëren.

Daarmee bedoel ik een omgeving die een rustgevend en kalmerend effect heeft op je kindje. Je wil dat je kindje deze plaats onmiddellijk associeert met rust en slaap. 

Dit werkt voor baby’s, peuter, kleuters en zelfs voor volwassenen.

Door deze kleine aanpassingen te doen maak je het slapengaan voor je kleintje alvast een stuk aangenamer en makkelijker!

Lees de tips zeker even tot het einde door, want op het einde wacht er een speciaal aanbod op jou!

Tip 1: Hou het rustig

Onder jonge ouders lijkt het soms wel een wedstrijdje… Wie heeft de leukste babykamer…

Ik weet het, het is leuk om een schattig olifant op de muur te schilderen, een kleurrijk mobieltje boven het bedje te hangen, en de schappen en het bedje te vullen met knuffels,… Maar geloof me voor kinderkamers des te meer geldt de regel Less is more…

De reden? Al die superleuke dingen kunnen de aandacht van je kindje enorm afleiden, en zorgen voor te veel prikkels. En het laatste wat je bij bedtijd wil is een overprikkelde baby!

Dus mijn advies is om alle overtollige spulletjes uit het kamertje, en zeker uit het bedje te halen, hoe leuk ze ook zijn.

Het is niet alleen veel beter voor de slaap van je kindje, maar ook voor zijn of haar veiligheid!

Tip 2: Hou het donker

Baby’s kunnen nog niet bang zijn van de donker, de meeste baby’s slapen zelfs liever in een donkere omgeving.

Daarbij komt dat licht de aanmaak van  het hormoon melatonine remt, wat nodig is om goed te kunnen in- en doorslapen.

Daarom is het dus belangrijk om het kamertje zo duister mogelijk te maken. Denk aan goede verduisterende gordijnen, rolluiken of black out blinds, of wanneer je echt een beperkt budget hebt, stevige zwarte vuilniszakken. (I know geen mooi zicht, maar het werkt ook.)

Tip 3:Hou het stil, maar niet te stil…

Een kinderkamer kan niet te donker zijn, maar ze kan wel te stil zijn!

Waarom? Omdat je de hoeveelheid licht makkelijk kan controleren, maar de hoeveelheid geluid jammer genoeg niet…

Je kan zelf wel door het huis heen sluipen wanneer je kindje slaapt, en zorgen dat je tv niet te luid staat, maar je kan niet voorkomen dat je buurman het gras gaat afrijden onder het raam van je kindje, of de postbode op de bel drukt, of dat die pan tijdens het koken eens per ongeluk uit je handen valt.

Daarom kan je er best voor zorgen dat je kindje gewend is aan wat achtergrondgeluid, heb je echter een heel gevoelig kindje, dan kan dit voor problemen zorgen. Dan is het gebruik van een white noise toestelletje zeker aan te raden! Deze produceert geluiden die je baby herkent vanuit de baarmoeder, en zorgt dus voor rust. Daar bovenop camoufleert hij ook nog het omgevingslawaai… Win-win dus.

Tip 4: Hou het koel

1 van de grootste fouten die vele ouders, waaronder ikzelf vroeger, maken, is dat ze bang zijn dat hun kindje het koud zal hebben en hun dus heel dik induffelen. 

Een fout? Waarom dan?

Omdat dit er voor kan zorgen dat je baby vaak wakker wordt in de nacht, en dit het risico op wiegendood en oververhitting verhoogt. De ideale slaapkamertemperatuur ligt ergens tussen 18 en 20 graden. Maar ook de slaapkledij is van belang en wordt best aangepast aan de slaapkamertemperatuur. Welke slaapzak en slaapkledij bij welke temperatuur? Dat vind je hier.

​Tip 5: Hou het rustig

Ongeveer een uurtje voor bedtijd hou je de activiteiten best rustig. Stimulerende activiteiten kunnen er voor zorgen dat je kindje overprikkeld geraakt, en een overprikkelde baby(of kind) en bedtijd werken niet zo fijn samen.

Ook kan het je kindje helpen om wat af te schakelen na een drukke dag. Natuurlijk mag je nog activiteiten met je kindje doen, zoals knuffelen, zingen, voorlezen,… Maar zorg voor rustige activiteiten.

Speciaal voor jou een uitzonderlijk aanbod!

De slaapomgeving optimaliseren kan een belangrijke stap zijn in het oplossen van het slaapprobleem van je kleintje. Maar de kans is groot dat er meer nodig is om het probleem in de kern aan te pakken.

Belangrijk is dat er eerst wordt gekeken naar de onderliggende oorzaak van het slaapprobleem, want alleen op die manier kan het probleem echt worden opgelost.

Want laten we eerlijk zijn…

Wanneer je kindje last heeft van onderliggende onruststokers, kan je slaaptrainen zoveel je wil, dit zal nooit de oorzaak wegnemen, en zal het probleem ook nooit opgelost geraken. ( Tenzij je natuurlijk kiest voor een laten huilen of gecontroleerd huilen methode, al zal die het probleem niet oplossen, maar er eerder voor zorgen dat je baby stopt met vertellen dat het niet goed met hem gaat, op de enige manier waarop hij dat kan…door te huilen)

Ik wil je heel graag helpen met het uitzoeken van de echte oorzaak, deze in balans te brengen, en daarna een plan van aanpak op te stellen, waarbij je stap voor stap samen met je kindje op weg mag naar dromenland.

Daarom speciaal voor jou deze

Slaap zacht!